_ _

27 octombrie 2010

Intarziatul...adica io in persoana

http://youtu.be/B_jeyfijack



Am fost plecat in zona Banatului,zona fara semnal pentru un modem vodafon,m-am chinuit cateva zile sa gasesc o pozitie a laptop-ului care sa capteze un semnal mititel,atata cat sa pot scrie ceva .
Ei bine n-am reusit,decat sa ma amagesc cu 20 de minute,in care n-am reusit altceva,decat sa pornesc PC-ul si sa astept pana a fost identificata reteaua si mi s-a comunicat ca ,semnalul este foarte slab...:-)))).


Daca v-ati gandit de ce n-am mai scris nimic ,pe acest blog sarac... am fost plecat cateva zile, intr-o zona ciudata...din tara,jud.Caras Severin,mai precis in Bocsa Montana,acolo unde,dimineata devreme(pe la ora 05:00),sunetele copitelor de cai,pe asfaltul murdarit tot de ei,zi de zi,te trezesc,daca te odihnesti in camera de la strada.Pe "vale",cum spun locuitorii strazii pe care o vedeti in imagine,la capatul ei,se intinde un adevarat cartier de tigani,pe care-i vezi in fiecare zi stand in carute,deasupra lemnelor,pe care le duc in diverse locuri,sa-si castige existenta.
Nu este singura modalitate,cealalta,este foarte cunoscuta de noi si  consta in cersit.Nu pe la noi,ca suntem mai saraci ca multi din ei,ci prin alte tari europene,ultima scena fiind Parisul,capitala unei tari pe care am iubit-o inca de mic,din scoala generala,cand am inceput sa studiez limba franceza
acolo unde visam cu totii sa ajungem.Nu voi dezvolta subiectul,pentru ca mi-este rusine,pana si de gandul ca eu,daca voi ajunge sa ma plimb pe malurile Senei,as intalni tigani la tot pasul,care sa-mi ceara bani si daca nu sunt atent,sa-mi ciordeasca portofelul.
Am scis despre localitate ca fiind ciudata,dar numai pentru acest aspect si poate pentru lipsa vizibila de implicare a edililor orasului,in treburile administrative ale localitatii montane ce ar putea deveni in timp,chiar si atractie turistica,un mare atuu,fiind asezarea geografica de exceptie.

http://www.youtube.com/watch?v=AkaZH9IvPuk

http://www.youtube.com/watch?v=a8bFmfetUco

http://youtu.be/9fr8j1ZK43Y

http://youtu.be/_K9UL38GHS4

Pe  "vale",se aduna oameni,sa joace sah,sau remi,in fiecare zi,lipsesc de pe marginea drumului,doar cand ploua,sau ninge.Discuta despre politica romaneasca,
se agita si vocifereaza,cand se intampla ca cineva sa contrazica teoria cuiva...Sincer nu mi-as putea imagina sa pot trai intr-o comunitate,cu atatia tigani ,sa-mi fie si vecini pe deasupra.Nu fac discriminare,insa nu-mi place deloc modul lor de viata,galagia familiala,manelele tampite pe care le asculta cu atata patos si mirosul de viata ranceda din preajma locuintelor.Am pozat strada si putin in perspectiva,alegandu-ma cu injuraturi de tigan,spunandu-mi ca pe ei nici politia nu-i fotografiaza,eu cu ce drept o fac.Uite-asa,cu un drept cat se poate de simplu si curat,poate cu usor simt civic care dispare odata cu gandul la societatea noastra in ansamblul ei plin de gropi,noroaie,manele,saracie si mizerie,societate care se vrea in spatiu Shengen,dupa o intrare nemeritata in UE.Dar asta e alta poveste,care uneori ma depaseste si mai bine ma abtin mai ales sa scriu aici...sau cine stie.


Without You by Charlie Wilson
PE CURAND..........

20 octombrie 2010



CHRIS BOTTI în Boston | "Emanuel" w / Mic Lucia ...
Recunoasteti autorul acestei picturi ? Daca nu,la finalul postarii de azi,voi dezvalui numele maestrului.Ce culori deosebite a folosit acest mare artist...Apropo de culoare,dupa forma,aceasta este  al doilea aspect al lucrurilor.Atunci cand a inceput sa aiba mai multa insemnatate in pictura si sa capete oarecare independenta,intre culoare si desen s-au ivit contradictii.Desenul simtea ca acolo unde se aseaza culoarea,dispare linia,iar culoarea nu se simtea libera alaturi de desenul incarcat cu tendinta de a conduce si domina.  JOYCE COOLING-expression

Desenul invinuia culoarea reprosandu-i ca reprezinta pasagerul,ca prinde ceea ce este in vesnica schimbare;cat despre el,se socotea ca reprezinta lucrurile,in ce au ele mai permanent,fiindca se inalta peste ce este trecator,izoleaza forma si relieful de toate posibilitatile de lumina in care pot fi puse si pastreaza numai ceea ce se dovedeste (JACKIEM JOYNER-just groove.wmv)
inalterabil.Ingres,bunaoara,sustinea ca desenul "cuprinde trei sferturi si jumatate din ceea ce contine pictura" si ca "un lucru bine desenat  este totdeauna si bine pictat.Nu poti da exemplu unui mare desenator,care n-a gasit culoarea care sa convina exact desenului sau.
Eu spre exemplu,nu sunt nici pe departe un bun desenator,dar gasesc culorile potrivite in aproape toate lucrarile. STEVE COLE-it´s gonna balright

Macky Funny- My nephew who is almost a year ....




Dragi pamanteni,internauti,autorul picturilor aranjate astazi de mine este...Louis Aston Knight,peisagistul meu preferat.Acum urmeaza....sa va spun noapte buna,este ora 02:21 minute si e cazul sa ma retrag...Va astept cu drag si data viitoare !



A beautiful mind wherever you are from me.














18 octombrie 2010

I returned...


GARY TAYLOR --- SPECIAL

http://www.bascalie.ro/video/4b47316db56a0


Am revenit pe blog,dupa ceva timp si m-am gandit sa ma abat putin de la caracteristicile acestui blog site,astazi scriind despre un subiect de care, nu mi-e rusine,acum,sa recunosc ca am fost implicat: BAUTURA...!
CONSUMUL DE ALCOOL ! S-au scurs mai bine de 5 ani de cand am renuntat definitiv la alcool si nu pot decat sa va spun ca ma simt grozav.Nu ma trezesc dimineata,cu gandul ca trebuie sa beau ceva tare,sa ma puna in miscare,nu-mi ascund bautura prin locuri speciale,nu miros a bautura,nu mai sunt respins de sotie,nu mai sunt privit de copii,cu ochi mirati si nedumeriti,pe scurt sunt un om ce nu mai are nimic in comun cu alcoolul si e bine.
Alcoolismul este o boala, nu un viciu. Este o boala progresiva, fizica, mentala si spirituala, incurabila, marcata de obsesia de a bea, in ciuda raului fizic produs de consumul de alcool. Este o boala a negarii. ( "Eu nu sunt alcoolic!"-in ciuda tuturor evidentelor ) Alcoolismul ca orice boala nu face discriminari, nu tine cont de varsta, sex, cultura, educatie religioasa, provenienta sociala sau mediu de viata. Alcoolicii Anonimi au aflat acestea pe propria piele, din experienta lor cu alcoolul. Tot pe propria piele au aflat ca, desi e incurabil, alcoolismul poate fi oprit din evolutie. Inca de la infiintare in urma cu 70 de ani Alcoolicii Anonimi, si-au dat seama ca alcoolismul este o boala. In 1939 cand a fost tiparita prima editie a cartii "Big Book" in cuvantul introductiv scrie astfel: "Credem ca relatarea experientei noastre va ajuta la o mai buna intelegere a alcoolicului, deoarece multi oameni nu sesizeaza faptul ca alcoolicul este o persoana foarte bolnava" si: "Principalul scop al cartii de fata este acela de a arata altor alcoolici cum anume ne-am refacut sanatatea." Aceste doua pasaje dovedesc ca Alcoolicii Anonimi stiau din primii ani de existenta ca alcoolismul este o boala. Mai tarziu in 1956 Organizatia Mondiala a Sanatatii a confirmat acest lucru. ( Organizatia Mondiala a Sanatatii-Revizia a 10-a Clasificarea Internationala a Maladiilor Cod 306-Tulburari Mentale si de Comportament Legate de consumul de Alcool ) Alcoolicii Anonimi au constatat din propria experienta ca alcoolismul este o boala incurabila, care insa poate fi tinuta sub control prin abstinenta totala. Primul pahar este periculos, el provoaca acea reactie in lant care duce alcoolicul in situatia de a nu se mai putea opri din baut. De aceea se spune ca pentru un alcoolic un pahar este prea mult iar o mie sunt prea putine. Deci principala grija a alcoolicului abstinent trebuie sa fie distanta fata de primului pahar. Unii membrii AA spun in gluma ca ne aflam la 80cm de urmatoarea betie. Da, aproximativ atat masoara mana unui om, deci atat ne desparte de primul pahar, doar trebuie sa intindem mana si sa apucam primul pahar.
Se numeste alcoolic acea persoana care nu poate controla cantitatile de alcool pe care le consuma, chiar daca stie ca acestea ii fac rau. Acoolul produce boli grave si creeaza importante probleme psihologice si sociale (dificultati in casnicie, pierderea serviciului, accidente). Desi s-au facut numeroase cercetari, nu se cunoaste cu exactitate care sunt cauzele alcolismului, dar se presupune ca ar fi vorba de o predispozitie genetica, psihologica si sociala. In acest moment nu exista un medicament care sa rezolve aceasta problema, dar exista diverse tratamente care il poate aduce pe pacient la o viata normala. Oamenii tind sa puna egal intre alcoolism si consumul excesiv de alcool. Dar, alcoolismul este forma cea mai grava a problemelor provocate de alcool. Acesta evolueaza diferit in functie de persoana. Desi persoanele afectate sunt constiente de problemele pe care le au, le este greu sa se opreasca. 
Dependenta fizica se manifesta prin anxietate, transpiratie, tremurat. Dupa scurte perioade de dezintoxicatie pacientii revin la obiceiurile lor. Alcoolismul afecteaza persoane din intreaga lume si din toate paturile sociale. Cercetatorii estimeaza ca exista in lume aproximativ 62 milioane de persoane afectate de alcool. Tot cercetatorii spun ca riscul de a deveni alcoolic este de 3 ori mai mare la barbati decat la femei. Alcoolul este prezent in multe bauturi: bere, vin, lichior, etc. Cand o persoana consuma alcool stomacul si intestinele il absorb rapid. Pentru ca acesta circula prin sange afecteaza intreg organismul. Dozele medii si mari afecteaza sistemul nervos si functionarea creierului.
Sangele purtand alcoolul trece prin ficat si enzimele il transforma in substante nedaunatoare ( apa si bioxid de carbon ) care va fi eliminata in 6-8 ore. Problema e ca rata de acumulare in organism este mai mare decat cea de eliminare, producandu-se astfel intoxicatii ale caror efecte se vor vedea in cateva ore. Cantitatile mici de alcool pot detensiona organismul si elimina oboseala, creste apetitul gastronomic si are efect anestetic in cazul unor dureri. Cantitatile mari insa, afecteaza procesul de gandire, reduce inhibitiile, anxietatea si sentimentul de vinovatie. Se pierde controlul fizic si persoana poate chiar sa moara. In societate alcoolicii sunt vazuti ca persoane iresponsabile, imorale si cu caractere slabe. In urma cu un secol se considera ca alcoolismul era o decizie a persoanei in cauza. Lucrurile s-au mai schimbat cand medicii au descoperit ca este o boala. Alcoolismul se dezvolta dupa un "model" la care specialistii au observat trei etape, fiecare cu un set specific de manifestari. 
Prima etapa este aceea in care persoanele beau la evenimente sau reuniuni. O parte dintre aceste persoane ajung la etapa a doua fara sa prezinte semne de imbolnavire. Problemele apar in timp, atunci cand cantitatile de alcool consumate sunt din ce in ce mai mari. Activitatile care genereaza consum de alcool cresc la numar pana ce comportamentul persoanei devine dezagreabil si antisocial. Multe persoane beau ca sa elimine disconfortul si nelinistile. Iar in ziua urmatoare continua sa bea pentru a elimina starea de mahmureala. Daca se continua in acest fel se ajunge la adevarata dependenta. Alcoolul devine o tehnica de confruntare cu problemele, persoana in cauza neglijandu-si obligatiile fata de familie, stricandu-si relatiile de prietenie, productivitatea scade si in scurt timp acesta isi va pierde locul de munca.
Desi au numeroase probleme, alcoolicii continua sa nege situatia. Le spun prietenilor si familiei ca ei se pot lasa oricand de bautura dar au probleme din ce in ce mai mari in a-si controla comportamentul. Este vorba de o combinatie de factori foarte diversi care duc la pierderea controlului. Exista persoane a caror toleranta ridicata la alcool le permite sa consume cantitati mari inainte sa simta efectul intoxicatiei. Riscul de producere a alcoolismului la persoane care au rude de sange cu aceasta problema este de 6 ori mai mare decat la alti indivizi. De asemenea, factorii de mediu sunt foarte importanti pentru ca ei influenteaza atitudinea fata de alcool si dezvoltarea comportamentului copiilor, prin imitarea comportamentului adultilor. 
Multi specialisti cred ca influenta psihologica in controlul consumului de alcool este chiar mai mare decat factorii fiziologici. Desi alcoolici considera ca negarea problemelor este o forma de a face fata criticilor socientatii, aceasta atitudine le poate aduce multe complicatii. Consumatorii inraiti de alcool isi pierd pofta de mancare ajungand sa obtina caloriile necesare organismului din alcool, avand astfel un deficit serios de vitamine, minerale si alti nutrienti. Cantitatile mari de alcool afecteaza grav ficatul. Unele persoane vor suferi de hepatita, ciroza sau vor avea pielea si ochii ingalbeniti.
Alcoolul afecteaza de asemenea muschiul cardiac, provocand aritimii si hipertensiuni, cauze frecvente ale infarcturilor. In unele cazuri se poate ajunge la delirium tremens: confuzie, somnolenta, depresie, halucinatii si tremuraturi necontrolate. Femeile care consuma alcool in timpul sarcinii risca sa aiba bebelusi nascuti cu sindromul FAS (fetal alcohol syndrome) cauza principala a afectiunilor genetice. Desi nu exista un medicament pentru problemele alcoolicilor, pentru ca fiecare reactioneaza in felul lui, unii se pot vindeca prin terapie (de grup sau individuala). Dar sunt persoane care nu cauta ajutor de teama de a nu fi etichetate de societate ca alcoolice si din cauza ca nu suporta ideea de a nu mai consuma niciodata alcool. 
Pentru a sprijini persoanele care aveau astfel de probleme dar care nu aveau si banii necesari unor consultatii si internari, s-a infiintat in 1935 o organizatie care, in timp, si-a dovedit utilitatea: Alcoolici Anonimi. Aceasta societate a sprijinit recuperarea a nenumarate persoane prin tratamente nonmedicale. Pentru a putea preveni alcoolismul este necesar ca primele semne ale bolii sa fie observate. Acest lucru se poate intampla atunci cand serviciile de sanatate publica fac cunoscute publicului larg informatii utile despre aceasta afectiune. Trebuie neaparat subliniata gravitatea acestei boli si felul in care ea afecteaza intreg organismul.
    Reprezentanti din clasa alcoolilor:
Metanol, furfurol, alcool izobutilic, alcool izoamilic, acetaldehida, formiatul de etil. Toate aceste substante sunt extrem de toxice. Etanolul este denumirea chimica pentru alcool (corect: Etanolul, sau alcoolul etilic, este cel mai cunoscut dintre alcooli). Berea are un continut alcoolic de doua pana la patru procente. Vinul contine de regula opt pana la zece, vinurile rosii "grele" (de ex. soiul Burgunder) douasprezece pana la paisprezece procente. Vinurilor dulci (vin de Porto, vin de Xeres/Sherry) li se adauga alcool, astfel incat ajung la un continut de 18 - 20%. Whisky-ul, romul, ginul si coniacul au, de regula, un continut de etanol (alcool etilic) de 35 - 45 procente. 
Actiune:
Alcoolul actioneaza predominant pe sistemul nervos al omului, mai ales pe centrii ce coordoneaza functiile cerebrale complexe cum ar fi constienta si emotiile, si mai putin pe functiile inferioare, vegetative. Cat de tare este si cat de mult tine acest efect, depinde de concentratia de alcool din organism, ce se determina din sange (alcoolemia) si se masoara in grame de alcool la litrul de sange. Cele mai multe decese survenite in urma unei intoxicatii etanolice au evidentiat o alcoolemie cuprinsa intre 1,8 si 6,7 grame/l. Concentratiile letale sunt cuprinse intre 5,0 si 8,0 g/l; 90% dintre persoanele ce prezinta aceste valori decedeaza. 
Unele simptome ale 
intoxicatiei alcoolice acute seamana mult cu cele din intoxicatia cu opiacee. Naloxona, un antagonist al opiaceelor care anihileaza efectele morfinei si heroinei, poate fi eficienta si in cazul intoxicatiei cu alcool. De regula, nu este insa necesar tratamentul medicamentos; de cele mai multe ori fiind suficienta spalatura gastrica urmata de perfuzii. Organismul metabolizeaza in fiecare ora o parte a alcoolului ingerat. La combustia alcoolului, ca si la metabolizarea altor alimente, se elibereaza o anumita cantitate de energie. Un pahar de tuica are valoarea nutritiva a unui ou. Astfel, la consumatorul (potatorul) cronic apare, mai devreme sau mai tarziu, o stare de avitaminoza, deoarece alcoolicii isi asigura mare parte din aportul nutritiv sub forma de alcool, care nu contine vitamine, dar pentru a carui metabolizare sunt necesare respectivele vitamine.
Mahmureala
Consecintele unei nopti lungi de petrecere sunt cu siguranta cunoscute de toata lumea: o mahmureala puternica. Aceasta se caracterizeaza prin senzatia de presiune la nivelul creierului, cefalee intensa, nervozitate si iritabilitate crescuta, sensibilitate la stimuli externi, oboseala precoce in cazul efortului fizic, precum si transpiratia profuza si o stare generala de epuizare, ca dupa o raceala zdravana. 
Efecte:
Alcoolul are un efect narcotic care se instaleaza - ca in cazul altor substante narcotice, precum eterul, cloroformul sau gazul ilariant (oxid de azot, N2O - n. tr.) - dupa un stadiu initial de iritatie/excitatie. Aceasta stare de excitatie se defineste insa mai degraba negativ - prin disparitia inhibitiilor - decat pozitiv. Forta musculara grosiera creste dupa ingestia de alcool in cantitati mici, fiind redusa senzatia de oboseala in timpul starii de excitatie. In acelasi timp, performanta in ceea ce priveste rezolvarea de sarcini complicate, cum ar fi conducerea unui autovehicol, este vizibil afectata, chiar la ingestia de cantitati reduse. 
Se reduce nu doar performanta generala, ci si capacitatea de a aprecia propria performanta. 
Reducerea aptitudinilor autocritice este doar una dintre consecintele tipice ale consumului de alcool. Cantitati mici pot deja slabi controlul, scad inhibitia, iar "supra-eul", asa cum a denumit Sigmund Freud regulile sociale pe care fiecare individ si le insuseste in cursul vietii, pierde din semnificatia sa. Dezinhibarea insa este rareori completa. Din fericire, concentratiile de alcool care produc dezinhibarea totala si care ar permite trairea necontrolata a unor impulsuri agresive, produc un efect narcotic atat de puternic, incat persoana in cauza nu mai este in stare sa comita gesturile pentru care nimic nu le-ar mai inhiba. De asemenea, se spune ca efectul stimulator al alcoolului asupra starii de spirit si a emotiilor se explica prin aceeasi dezinhibare, asociata cu sugestia sociala. Ca multe alte droguri, alcoolul creste si el sugestibilitatea individului. Pentru ca reduce autocritica, consumatorul se vede satisfacut in asteptarile sale: daca doreste sa se inveseleasca, se va inveseli, daca asteapta ca alcoolul sa-l linisteasca, el se va calma. La persoana aflata in stare de ebrietate, se evidentiaza mai ales labilitatea dispozitiei si sugestibilitatea crescuta: poate face galagie vesela intr-un moment, iar apoi sa izbucneasca in lacrimi si sa-si planga viata nereusita. In acest sens, alcoolul nu-l inveseleste si nici nu-l intristeaza, ci doar inlatura mecanismele reglatoare care in mod normal echilibreaza oscilatiile vietii psihice. Intai dispar inhibitiile; apoi lipseste capacitatea de a efectua munca de precizie, intelectuala sau fizica; in final, este influentata si activitatea musculara grosiera, si constienta individului este tot mai tulburata. In doze foarte mari, alcoolul determina o stare de narcoza - ce se deosebeste clar de somnul normal - din care cel ebriat abia poate fi trezit. In doze si mai mari, alcoolul devine o toxina cu efect letal. Decesul intervine prin tulburari ale sistemului nervos central: Centrul respirator al creierului este paralizat, inima si circulatia sanguina se prabusesc. Un efect evident al alcoolului se observa la nivelul vaselor sanguine care se dilata. Concomitent, se produce o contractie a vaselor din interiorul organismului, pentru a pastra constanta tensiunea arteriala. Pentru ca sangele se raceste mai repede la suprafata corpului, alcoolul accelereaza pierderea de caldura. In acelasi timp, el paralizeaza centrul termogenezei in creier care regleaza temperatura corpului. Multi alcoolici au inghetat in aer liber, devenind victime ale acestui mecanism complex.  
Se reduce nu doar performanta generala, ci si capacitatea de a aprecia propria performanta. 
Reducerea aptitudinilor autocritice este doar una dintre consecintele tipice ale consumului de alcool. Cantitati mici pot deja slabi controlul, scad inhibitia, iar "supra-eul", asa cum a denumit Sigmund Freud regulile sociale pe care fiecare individ si le insuseste in cursul vietii, pierde din semnificatia sa. Dezinhibarea insa este rareori completa. Din fericire, concentratiile de alcool care produc dezinhibarea totala si care ar permite trairea necontrolata a unor impulsuri agresive, produc un efect narcotic atat de puternic, incat persoana in cauza nu mai este in stare sa comita gesturile pentru care nimic nu le-ar mai inhiba. De asemenea, se spune ca efectul stimulator al alcoolului asupra starii de spirit si a emotiilor se explica prin aceeasi dezinhibare, asociata cu sugestia sociala. Ca multe alte droguri, alcoolul creste si el sugestibilitatea individului. Pentru ca reduce autocritica, consumatorul se vede satisfacut in asteptarile sale: daca doreste sa se inveseleasca, se va inveseli, daca asteapta ca alcoolul sa-l linisteasca, el se va calma. La persoana aflata in stare de ebrietate, se evidentiaza mai ales labilitatea dispozitiei si sugestibilitatea crescuta: poate face galagie vesela intr-un moment, iar apoi sa izbucneasca in lacrimi si sa-si planga viata nereusita. In acest sens, alcoolul nu-l inveseleste si nici nu-l intristeaza, ci doar inlatura mecanismele reglatoare care in mod normal echilibreaza oscilatiile vietii psihice. Intai dispar inhibitiile; apoi lipseste capacitatea de a efectua munca de precizie, intelectuala sau fizica; in final, este influentata si activitatea musculara grosiera, si constienta individului este tot mai tulburata. In doze foarte mari, alcoolul determina o stare de narcoza - ce se deosebeste clar de somnul normal - din care cel ebriat abia poate fi trezit. In doze si mai mari, alcoolul devine o toxina cu efect letal. Decesul intervine prin tulburari ale sistemului nervos central: Centrul respirator al creierului este paralizat, inima si circulatia sanguina se prabusesc. Un efect evident al alcoolului se observa la nivelul vaselor sanguine care se dilata. Concomitent, se produce o contractie a vaselor din interiorul organismului, pentru a pastra constanta tensiunea arteriala. Pentru ca sangele se raceste mai repede la suprafata corpului, alcoolul accelereaza pierderea de caldura. In acelasi timp, el paralizeaza centrul termogenezei in creier care regleaza temperatura corpului. Multi alcoolici au inghetat in aer liber, devenind victime ale acestui mecanism complex.   
 

           Alcoolismul: 
Fazele alcoolismului, dupa Jellinek: 
1. Faza prealcoolica: obiceiul de a se relaxa cu bautura, cu tendinta de a creste cantitatea ingerata; 
2. Faza prodromala: consumul, in secret, de alcool, gandire orientetata mereu spre consum, aparitia sentimentelor de vinovatie, "rupturi ale filmului"; 
3. Consumul prin constrangere: pierderea controlului! Deraierea totala in relatiile sociale, accese de furie, gelozie, mila fata de propria persoana, preocupare pentru asigurarea unor cantitati suficiente, bautul de dimineata; 
4. Faza cronica: decaderea personalitatii, tulburari cognitive. Individul bea impreuna cu persoane din medii sociale inferioare. Pierderea tolerantei la alcool, tremuraturi, stari de anxietate, stari de colaps. 
Consecinte fizice/biologice: 
" gastrita, ulcer gastric, tulburari de absorbtie a vitaminei B12 
" ficat de staza (ficat gras), ciroza hepatica cu varice esofagiene 
" impotenta, polineuropatie (afectarea tuturor nervilor periferici) 
" leziuni cerebrale toxice (modificari de caracter, scaderea performantelor intelectuale) 
Psihoze determinate de consumul de alcool
1. Betia patologica
Este o stare de excitatie, respectiv sedare declansata prin consumul de alcool, cu reunoasterea defectuoasa a realitatii, iluzii si halucinatii. Frica excesiva sau furia, agresivitatea puternica, starea de afect si atitudinea violenta pot aparea, in unele cazuri, deja la ingerarea de cantitati minime de alcool (probabil in urma unei predispozitii individuale, de ex. date de leziuni la nivel cerebral). 
Durata acestor manifestari este limitata in timp (5-15 min.). Urmeaza somnul terminal si amnezia evenimentului. Aceste faze sunt greu de apreciat in expertizele medico-legale. 
2. Delirium tremens
Reprezinta o stare grava in care apar halucinatii vizuale majore, aprecierea gresita a realitatii, agitatie psihomotorie severa, transpiratii profuze, tremuraturi, dereglari periculoase ale frecventei cardiace si tensiunii arteriale. In trecut, starea de delirium tremens era adesea letala, mortalitatea a scazut semnificativ in ultimii ani multumita unor medicamente noi. 
3. Halucinoza alcoolica
Se aud voci vorbind intre ele, precum si voci comentatoare care judeca persoana consumatorului. Halucinatiile complexe de situatii includ scene de urmarire si asediu si se asociaza cu anxietate maxima! 
4. Gelozia obsesiva a alcoolicului 
Este obsesia adesea incorigibila, ca partenera "merge" cu altul. Se manifesta de regula zgomotos si cu un vocabular ordinar. Originea se gaseste in relatia tensionata a cuplului, datorata tocmai consumului de alcool, precum si in atitudinea evidenta de refuz din partea partenerei. Se adauga problema impotentei, sentimentele de vinovatie din cauza abuzului de alcool, sentimentul de umilire si, nu in ultimul rand, frica de a-si pierde partenerul de viata. 
5. Encefalopatia Wernicke
Este o inflamatie acuta a creierului ce poate pune viata in pericol (include somnolenta, paralizia globilor oculari si ataxia=tulburarea coordonarii miscarilor). 
6. Sindromul Korsakov
Tulbuari grave ale memoriei, pacientul confabuleaza mult. 
Fenomene de sevraj:
Hipertensiunea arteriala, transpiratia profuza, tremuraturi, dureri la nivelul intregului corp (la nivelul trunchiului), anxietate, predelir, tulburari de somn. 
Un sindrom acut de sevraj reprezinta intotdeuana o indicatie pentru internarea in spital. Aici, se urmeaza un tratament cu medicamente psihotrope anxiolitice, hipotensoare si perfuzii pentru corectarea pierderii de lichide.

V-ati dat seama ce urmeaza,acum la ora 01:04...dar nu inainte de a va spune cine mi-a fost de mare ajutor cu textul din aceasta postare:Agentia Nationala Antidrog,Silviu Petre si AA(Alcoolicii Anonimi),carora le multumesc.
Si voua va multumesc pentru rabdare si prezenta pe blog...
cateodata.Noapte buna tuturor,cu bine si va astept maine....





Protected by Copyscape