_ _

30 octombrie 2012

Yugoslavia anilor 1991

Genville Kleiser-Rugaciune

"Daca pot face astazi vreun bine,
Daca  pot fi util de-alungul intregii mele vieti,
Daca pot ajuta pe cineva cu cuvantul,
Doamne,arata-mi cum."

"Daca pot repara o nedreptate facuta unui om,
Daca pot ajuta pe cineva sa capete forta,
Daca pot inveseli printr-un zambet sau un cantec,
Doamne arata-mi cum".

"Daca pot hrani o inima flamanda,
Daca pot ajuta pe cineva sa ia un start mai bun,
Daca pot juca un rol mai nobil
Doamne,arata-mi cum."

Iar acum,voi continua ceea ce am promis...sa va readuc in tainele unui jurnal,in care am scris cu 21 de ani in urma,amintirile incursiunii mele,ca salahor,muncitor,agricultor si "specialist" in tapetarea peretilor...in fosta Yugoslavie.

" 02.06.1991-seara
Sunt in pivnita "noastra",unde dormim,este ora 22.30 minute,sunt obosit,ca de obicei,dar mai mult ca in toate zilele de cand sunt aici,in Veliko Selo si  nu sunt sigur daca voi mai lucra cu sarbul Dragan,pentru simplul motiv,ca renunta sa-mi plateasca 250 dinari/zi.Revin maine cu amanunte...noapte buna dragostea mea,noapte buna odraslele mele,mici si frumoase.

Seara zilei de 03.06.-ora 21.30
 Sunt "acasa",de 2 ore si am castigat pentru munca de azi 250 dinari,insa nu aici in sat,ci in Belgrad,la marginea orasului.Un barbat m-a intrebat in fata garii Dunav,daca vreau sa lucrez si parca a ghicit,ca de cand sunt in Yugoslavia,am lucrat multe zile ca zidar(am pregatit de fapt mortar).Au fost dupa munca si cateva dialoguri in italiana engleza rusa,limbi pe care le stapanesc binisor,ca sa pot conversa si am fost de-adreptul mirat,de cat de bine,ma integrez in societatea in care doresc sa "intru".
Cateva amanunte,despre refuzul meu de a mai lucra cu Dragan grasanul sarb ar fi:vrea sa lucrez foarte repede,foarte mult si mult.(веома брзо, веома добро и много.)
Vrea sa lucrez cot la cot cu el,asta insemnand munca de maistru,dar sa nu-mi mareasca plata,in acele zile cand are asemenea lucrari,la 250 dinari.Vrea sa-i "servesc la tava",toate sculele,materialul si tot ce tine de meseria asta,sa profite de faptul ca lucrez bine si ma multumesc cu putin.Ma gandesc sa renunt...                           Un roman "bine intentionat",mi-a furat azi geaca mea de blugi,imblanita,lasandu-mi aruncata pe jos,doar panglica neagra in semn de doliu dupa tatal meu,care era prinsa de haina....ce om!Imi pare rau dupa geaca,era practica si imi tinea cald,era destul de noua.Daca mai ramanem mult pe aici,n-o sa mai ramanem cu nimic,aici sunt tot felul de oameni in pivnita asta,sunt tigani smecheri si prostovani, puscariasi nespalati,nesimtiti .
Cornel a plecat la coasa,de dimineata,contrar faptului ca hotarasem sa lucram impreuna,e mai individualist si nu scapa ocazia sa o arate.Nu pot vedea ceasul din pozitia asta pe care o am pe pat,insa cred ca a trecut de ora 22.00 si sunt singur in pivnita asta mizera.Mi-am luat de cateva minute ciorapii si tricorile spalate de pe sarma de afara,ploaia anuntandu-si venirea dupa ce vantul puternic si norii negrii,tunetele si fulgerele au brazdat cerul.
Ma gandesc acasa si tare as vrea sa va vad pe voi si pe....tatal meu care din pacate nu mai e printre noi.Pe maine,iubitele mele."


Tot pe maine,sper sa ne reintalnim si noi,continuind cu aventura aceasta iugoslava.Cu bine,noapte buna.


MARK HARPER-EXPRESSIONS(EXTENDED) 

 

 



 



 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rog fiți atenți la cuvintele pe care urmează să le scrieți. Bunul simț este cel care trebuie să primeze si sunt sigur că așa veți face. Mulțumesc ! :-)
Please pay attention to the words that is going to write here. Common sense is the one that should be a priority and I`m sure you will. Thank you ! :-)

Protected by Copyscape