_ _

17 ianuarie 2011

Fara subiect,sau subiect despre arta



Incepem un subiect legat de arta,sa fim in ton cu ce se doreste a fi acest blog-site,unul de music-art.:-).In dreapta vedeti inca o lucrare pe care am incercat,in urma cu 5 ani s-o vand cu 200 mii de lei,pe-atunci si n-am reusit.Imi pare bine ca a ramas pe peretii camerei,alaturi de celelalte,unele dintre ele le-am postat aici,altele urmeaza.Scriam despre acest blog ca se incadreaza la categoria arta si muzica.Oarecum este adevarat,dumneavoastra puteti viziona,asculta muzica si in acelasi timp,puteti lectura postari gasite pe-aici.Multumirile pe care le am pe buze si in minte,vi se adreseaza d-voastra,celor care intentionat sau din greseala,au "aterizat" aici,navigand prin labirintul nesfarsitului Internet,asa cum este Universul.Dragi vizitatori,stiu ca firesc ar fi,ca pe un blog,sa ai subiecte simple,originale,sa nu copiezi din publicatii,de pe internet,
de oriunde si sa postezi mai apoi,lasand impresia uneori,ca iti apartin.Cu toate acestea,voi incerca sa public,inspirat fiind de Mica
Biblioteca de Arta,parerile unui om fara margini,sau asa cum el insusi se considera un "omo senza lettere",un om pentru care  depozitul cultural al cartii inseamna foarte putin ,este vorba despre Leonardo Da Vinci. De ce am ales acest"extraterestru",al acelor vremuri,cum imi place mie sa spun despre el ?Pentru simplitatea cu care trateaza acesta pictura.
Iata ce spune despre aceasta:Despre cel dintai principiu al stiintei picturii :Inceputul picturii sta in punct;in al doilea rand vine linia;in cel de-al treilea e suprafata;al patrulea e corpul cel acoperit de suprafata.Corpul este echivalentul a ceea ce imita suprafata,prin care se infatiseaza orice lucru vadit(...).
Despre cel de-al doilea principiu al picturii:Al doilea principiu al picturii este umbra lucrului care printr-insa
se infatiseaza.(...)Ce cuprinde stiinta picturii :
Stiinta picturii cuprinde toate culorile suprafetelor si infatisarea tuturor corpurilor acoperite de culori.;la apropierea ori indepartarea lor dupa descrestere si dupa marimea departarii.Aceasta stiinta e mama perspectivei,adica a liniilor vizuale.Perspectiva se imparte in trei parti:cea dintai cuprinde numai liniile corpurilor;cea de a doua ne vorbeste despre cat anume se pierde coloritul pe masura departarii;iar cea de a treia despre pierderea legaturii dintre corpuri in departare.Celei dintai parti-care se ocupa numai cu liniile si hotarele corpurilor-i se spune desen,adica figurarea oricarui corp.Din desen se desprinde o alta stiinta,care se intinde catre umbre si lumini,vreau sa spun clar si obscur,stiinta de mare insemnatate.
    Din liniile vazduhului a purces stiinta astronomiei-ea nu este altceva decat perspectiva prin liniile vazului si sectiuni in piramida.
Perceptele pictorului
Nu va fi universal acel care nu va indragi deopotriva lucrurile cuprinse in pictura:de pilda cuiva,nefiindu-i pe plac peisajele,le gaseste prea simplu de cercetat si fara adancime si precum zice al nostru Botticelli:"o stradanie zadarnica";pentru ca,izbind intr-un zid cu un burete inmuiat in culori,nu se face oare pe zid o pata unde sa apara un frumos peisaj ?
Acum nu-mi ramane decat sa-mi iau ramas bun si pentru ca este aproape miezul noptii,va spun noapte buna,cu promisiunea continuarii "serialului" "Leonardo Da Vinci despre pictura".  


   http://www.youtube.com/watch?v=KdbxndTPIMw&feature=related                                 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rog fiți atenți la cuvintele pe care urmează să le scrieți. Bunul simț este cel care trebuie să primeze si sunt sigur că așa veți face. Mulțumesc ! :-)
Please pay attention to the words that is going to write here. Common sense is the one that should be a priority and I`m sure you will. Thank you ! :-)

Protected by Copyscape