_ _

06 ianuarie 2013

Gypsies and care for the elderly.

Va intrebati ce legatura au cele cateva cuvinte din limba engleza scrise in titlul acestui post si tiganii nostri.Poate ma voi face inteles in final,insa din startul acestui sa-i zicem articol nu
doresc sa aduc nici un fel de ofensa celor care apartin acestei 
etnii este doar o simpla,oarecare,constatare,ce are legatura cu 
ceea ce intreprind in aceste momente ale vietii.
E atat de simplu sa va imaginati un sat de munte,linistit,prosper
si cu oameni gospodari,fermieri in adevaratul sens al cuvantului,
care se confrunta cu CRIZA,probleme generate ca in toata lumea de mai marii politicii mondiale.Chiar si asa,cand vorbim de Austria
vorbim de una din cele mai puternice state ale lumii iar Viena fiind cel mai prosper oras european.Revenind la acest sat austriac vorbim si de prezenta timp de o luna a personajului nostru tiganca cu putine calitati si multe defecte.Unele din defecte sunt firesti generate de codul genetic ce apartine etniei lor si care nu poate fi contestat dar nici descifrat,cred eu de catre nimeni.
"Hotelul din Paradis"este casa in care timp de o luna activitatea ei,se rezuma la ingrijirea unei femei in varsta de 90 ani.
Nu voi  intra in toate amanuntele care preced semnarea unui contract de munca de asemena insemnatate si nici a indatoririlor ce revin unui ingrijitor.Trebuie,ca voi sa continuati sa va imaginati graba cu care treburile facute de ea,ajungeau nefinalizate si toate facute doar ca timpul sa treaca.Vasele "spalate",ramaneau mereu cu urme ale mancarii cu care erau unse,la fel si paharele tacamurile,tot ce era de spalat ramanand cu pete si murdarie.
Aragazul care trebuie sters si curatat dupa fiecare folosire avea
urme ramase de la inceputul folosirii de catre "gospodina" ce nu
se putea gandi decat la un singur lucru,ca se afla in cel mai bun
loc din viata ei,care-i va genera si banii la care visa demult.
Consumul de alcool,in exces si tigarile nelipsite,cafeaua toate la discretia ei,insa fara permisiunea familiei,parasirea camerei
unde bolnava avea sa fie ingrijita,la ore cand ea trebuia sa fie prezenta si activa  pentru a dormi si a se "cuibari" in camera unde mirosul urat,a dainuit multa vreme dupa plecarea ei.Toate aceste fapte negandite,facute cu un singur gand,acela de a trece cat ma confortabil posibil peste cele 30 zile de lucru,au generat
nemultumirea familiei care determinata si de uimirea bolnavei in varsta,care a fost in nenumarate randuri nevoita sa planga ori de comportamentul ei ori de absenta acesteia simtindu-se neajutorata cand altfel ar fi trebuit sa stea lucrurile.Decizia nu cred ca poate fi alta in privinta acceptarii in casa a tigancii,pentru luna urmatoare decat aceea de refuz. Lasand la o parte vechile trucuri folosite de ei,invocand motive grave de sanatate a membrilor familiei,in cazul ei,sotul este in spital,paralizat si are nevoie de una alta,tipic tiganesc,chiar daca sotul,o asteapta la poarta ii ridica bagajul,firesc,doar e sanatos.
Va intrebati de ce scriu astfel de lucruri...Pentru ca ma doare,impresiile pe care noi romanii(si tiganii nostri tot romani sunt),le putem lasa in urma noastra pe unde trecem prin lumea asta.Ceva se intampla cu multi dintre cei care ajung sa lucreze sau mai simplu sa calatoreasca in vreo tara straina nu se pot abtine de la a nu face ceva rau,de a nu fura,de a nu viola,chiar ucide,de a nu lasa vreo impresie rea.In zadar mii si mii de romani suntem buni,muncitori si extrem de puternici in a ne acomoda rapid in orice comunitate fie ea potrivnica,doar cuvantul roman,genereaza lehamite,semne de intrebare,priviri suspecte si tot felul de reactii de refuz. Personajul nostru,care poate fi cel pe care l-am descris putin,unul pe care l-ati intalnit si voi,in periplul vietii,nu este ceva deosebit,nici singular,sunt multe astfel de exemple pe care nu multi se incumeta sa le povesteasca,de teama de a nu pati ceva,sau familiile lor.Din pacate sunt zone ale tarii,unde tiganii fac legile,stim foarte bine unde si ce fac ei.Nu am scris destul,insa ma voi opri aici,in final spunand ca "tiganu ramane tigan,pana moare".N-am dorit in acest post decat sa evidentiez cazul acestei femei,care profitand de bunatatea si oferta unui loc de munca de exceptie,din partea familiei bolnavei care n-a facut nimic din care sa reiasa capacitatea ei de a fi gospodina care sa lase impresia ca poate avea grija de un om batran si bolnav,care n-a facut decat sa se spuna inca odata,ca o romanca nu se va mai intoarce in casa unde ar fi putut castiga mai mult decat orice femeie romanca,ce lucreaza...exceptand evident pe cele din sfera afacerilor si a politicii.Singura calitate a tigancii noastre e aceea ca "vorbeste" limba germana.
Cand unii din noi reusesc sa demonstreze contrariul despre cele stiute de catre lume despre noi,alti si alti conationali ne vor adanci in mocirla din care nu vom mai putea iesi niciodata.
Voi ce spuneti?Am gresit prin atitudinea aceasta?E fara efect stiu,insa trebuie sa luam aminte si sa nu toleram astfel de actiuni care vin din partea oricarui roman,fie el si tigan.


The Impressions - Gypsy Woman


2 comentarii:

  1. O altă prietenă bloggeriță scria, supărată la rându-i, că în Franța, unde locuiește ea, țiganii ne fac de rușine.
    Știu că doare dar oare ei, țiganii, sunt singurii vinovați ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Evident,ca nu sunt singurii vinovati,iar daca stam sa cautam si altii,vom deschide un subiect atat de vechi si in acelasi timp de actualitate,incat am ajunge sa zambim in zadar.Daca vreti,putem deschide o lista,in care fiecare din cititorii nostri,sa scrie un nume de vinovat....Eu am sa-l pun in capul listei pe adolf h,care nici mort nu merita sa-i scrii numele cu majuscule.
      Multumesc pentru comentariu,apreciez mult gestul simpu si de calitate umana aratat.Ganduri bune,"din afara urnei".:-)

      Ștergere

Vă rog fiți atenți la cuvintele pe care urmează să le scrieți. Bunul simț este cel care trebuie să primeze si sunt sigur că așa veți face. Mulțumesc ! :-)
Please pay attention to the words that is going to write here. Common sense is the one that should be a priority and I`m sure you will. Thank you ! :-)

Protected by Copyscape